Tišnov , Klucanina , Květnice

Dnes jsme se vydali na výlet do Tišnova. Tišnov společně s Předklášteřím leží v kotlině protékané řekou Svratkou. Vlakem z Brna se sem člověk dostane pohodlně za půl hodiny. Samotné město je moc pěkné, až na pár komunistických výstřelků. Leží mezi dvěma kopci, přičemž jeden z nich je jedním z nejvýznamnějších mineralogických a zároveň botanických nalezišť v ČR. Ale nejprve ten "méně zajímavý". Jmenuje se Klucanina a v roce 2003 zde byla otevřena celoročně přístupná rozhledna. Moc pěkná stavba, necelých třicet metrů vysoká, se skvělým výhledem na okolí.
Druhý kopec se jmenuje Květnice. Název prý je odvozen od rozmanitosti druhů květeny, která se na svazích hory nachází. Nás ale zajímaly více krasové jevy, které se zde vyskytují. Hora samotná je totiž z části vápencová, takže na tektonických puklinách zde vznikly jeskyně, které dodnes nejsou zcela probádány. Největší z nich se jmenuje Králova a ukrývá nádhernou krápníkovou výzdobu. Z důvodů ochrany podzemního bohatství a zimujících netopýrů je pro veřejnost uzavřena. Zajímavá je i Květnická propast hluboká 76,5m, čímž se řadí k nejhlubším propastem v českých zemích. Pod vrcholem Květnice je i několik průzkumných mineralogických štol, které příležitostně k zimnímu spánku využívají netopýři. Celou přírodní památkou Květnice vede zelená značka, která se částečně překrývá s naučnou stezkou. Ta vás zavede až na samotný vrchol. Značka vede i přes vedlejší vrcholek "Velká skála", odkud je výhled na klášter Porta Coeli. Výlet do Tišnova a na tyto dva zmíněné vrcholy rozhodně stojí za to. Ať už člověk hledá jeskyně, krásnou přírodu, nebo výhledy do krajiny.

Rozhledna na KlucaniněPohled na Tišnov, vpravo vrchol KvětnicePrvní podzemí k průzkumuZřejmě uměle vylámaná prostoraKrásný les pod Malou skálouMarta je již značně otrávena mým neustálým pobíháním po svahu a hledáním vchodu do Královy jeskyně. Vždyť na mapě je to tak jasné... :)Nakonec jsme vchod do Královy jeskyně přeci jen nalezli. Je to uměle vylámaná štola. původní přírodní vchod leží o něco výš. Vchod je zajištěn pevnými vraty.Vchod do jedné ze štol umístěných pod vrcholem Květnice. Neodolali jsme...E.T.Marta uvnitř štolyMalinkatý Vrápenec, spící na stropě štoly. Šli jsme jako myšky, abychom jej neprobudili...Paní na vrcholku Velké skályPohled na Tišnov a vrchol Klucaniny s rozhlednou

Žádné komentáře:

Okomentovat