Přechod Hostýnských vrchů

Prvním "drsný" podzimní výlet... Podzim sice ještě nenastal, ale počasí minulého weekendu bylo naprosto podzimní. Při denních teplotách kolem 12oC jsme se vydali s Marťulou na výlet do Hostýnských vrchů. Vyšli jsme v sobotu dopoledne z Bystřice pod Hostýnem, kde jsme si ihned po vystoupení z vlaku uvědomili, že nás nečeká žádná Havaj, na což jsme operativně reagovali zakoupením velejemné speciality s tradicí...Staré myslivecké :) Ihned po otevření přestal fungovat vršek, na což jsem doplatil při prvním sehnutí pro lískový oříšek...myslivec mi vytekl na nohu, takže jsem cestou na Hostýn zaváněl jako brněnský bezdomovec vyšší třídy, co si může myslivce dovolit. Na Hostýně jsme se nejprve posilnili v chatě Ovčárně, abychom nevstupovali na svaté místo hladoví. Poté jsme zakoupili některé nutné sladkosti, jako turecký med, mejdlíčko, atd.... V kostele právě nějaké babičky zpívaly místní populární hudbu, chvíli jsme se zdrželi a pokračovali směrem k rozhledně. Cestou jsme si prohlédli křížovou cestu od Jurkoviče.
Z Hostýna jsme pokračovali přes Skalné na Tesák, cestou jsme míjeli skupinku spokojených krav, které na Tesák již nedorazily. Nocovali jsme na chatě Pod Tesákem, kde se o nás perfektně postaral pan Tvrdoň. Výborná večeře a nocleh v třípokojovém apartmánu za 199Kč za osobu a noc se snídaní. Není co dodat. Naprostá spokojenost:)
Ráno jsme viděli krtka, který se před námi snažil zahrabat do "skoro betonu"...chudáček, nepovedlo se. Z Tesáku jsme nabrali směr rovnou do nebe. Tedy téměř. Výstup na Čerňavu nám takto po ránu dal opravdu zabrat. Následoval vrchol Jehelníku a následný koncový atak na nejvyšší horu Hostýnských hor - Kelčský Javorník. Všechny zdejší lavičky byly bohužel již obsazeny a tak jsme svačinko-oběd pozřeli při sestupu. Cestou jsme ještě minuly zříceniny hradů Šaumburk a Zubříč. Zpět do Brna jsme vyjížděli vláčkem ze zastávky Rajnochovice Byl to sice větrný, ale velmi příjemný výlet s komfortním ubytováním. Všem mohu jen doporučit. Příště se sem vydáme v zimě, abychom si s tím ukrutným větrem užili i něco sněhu :)

Svatý HostýnJedna z Jurkovičových kapličekVětrná elektrárna na HostýněTam v dálce pod vysílačem leží ZlínNa hřebeni před SkalnýmSkalnéNáš Bob&Bob noclehČerňavaPohled ze Zubříče na Podhradní lhotu

Žádné komentáře:

Okomentovat