Z Moravského Krumlova do Ivančic

V pátek 9.května jsme se vydali na celodenní výlet vláčkem do Moravského Krumlova. Ještě před odjezdem jsme koupili mapu, abychom se neztratili:) V Krumlově jsme si prohlédli nádhernou Slovanskou Epopej od Muchy. Možná na poslední chvíli, protože se má stěhovat do Prahy. Je to tragédie. Před téměř půlstoletím pro ni pražáci neměli místo a najednou se jim hodí. Nejraději by si všechno narvali do Prahy, aby jim z toho kapaly peníze od vyžraných zahraničních turistů...Ach jo. Úplně jsem se rozčílil:)
Z Krumlova jsme se vydali po modré turistické značce nádherným údolím řeky Rokytná. Prvním zastavením byla vesnička, která se jmenuje také Rokytná. V raném středověku zde bylo hradiště, které v té době mělo stejný význam, jako například Brno, Olomouc a pod. Dnes je to ospalá malá vesnice. Kousek za Rokytnou jsme se zašli podívat na "vodopád", který je ukryt asi 200m vedle značené trasy. Za normálního stavu je to ale spíše malý potůček, který pomalu stéká po skále. Další zastavení bylo ve vesnici Budkovice. V mapě psali, že se zde nacházejí základy středověké tvrze v areálu družstva. Tak jsme se z údolí Rokytné vyšplhali na vrcholek kopce nad Budkovicemi, dokonce jsme vlezli do bývalého JZD a nic. To co od řeky vypadalo jako středověké zdivo, se nakonec ukázalo býti rozpadlými zdmi zemědělského družstva...ale bylo to dobrodružství:D Dále jsme pokračovali krásným údolím okolo řeky a míjeli jsme nádherné skály. Tohle místo jakoby bylo úplně odjinud a z jiné dob. Údolí se nakonec jakoby nic otevřelo do otevřené krajiny okolo Ivančic, kam jsme právě včas dopochodovali, protože nám šest minut nato odjížděl přímý vlak do Brna.

MoravskýKrumlov od poutná kaple Sv. FloriánaStřevlík...dalo to docela zabrat jej vyfotit, pořád utíkal,tak jsem jej nejprve musel nechat vyběhat po ruce:)"Vodopád"Říčka Rokytná

Žádné komentáře:

Okomentovat